sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Ohjeet tuttiketjun valmistamiseen kankaasta

Nähdessäni nettikaupassa tuttiketjun osia, minulle tuli vastustamaton halu tehdä sellaisia itse. Ja kun sopivasti ystäville on syntynyt pienokaisia, niin tuttiketjuille saattaisi olla käyttöä. Hamsteri kun olen, on noita kankaita siunaantunut kaappiin yksi jos toinenkin, joten niitä päädyin kuluttamaan. Valmiinahan voisi ostaa myös sopivan levyistä nauhaa. Jos tuttiketjujen ompelu kiinnostaa, niin laitan myös ohjeet tähän ylös.

Tämä on todella helppoa. Mittaa ensin soljen leveys. Jätä reunoille vähän liikkumavaraa. Tässä mallissa päädyin tekemään 2 cm levyisen nauhan.


Tarvitset neljä kertaa halutsemasi levyisen kankaan. Tässä kyseisessä ketjussa tein siis 4 x 2 cm, eli yhteensä 8 cm. Tuttiketjun pituuteen voit vaikuttaa itse. Arvelisin  sopiva pituuden olevan noin 18-20 cm.


Seuraavaksi tarvitset silitysrautaa. Silitä kankaan lyhyt pää taitteelle. Silitin ruskean kankaan kohdalla sen vasta viimeiseksi, mutta lienee kätevämpää tehdä tässä vaiheessa.


Silitä kappale pituussuuntaan kahtia.


Taita toisen pitkän sivun reuna juuri tekemääsi keskitaitokseen.


Ja tee samoin toiselle puolelle.


Nyt taita kangas vielä kahtia, jolloin saat oikean levyisen nauhan. Oikean puoleisesta kuvasta näet, miltä kangas näyttää avattuna.


Ja jos olit yhtä huonomuistinen kuin minä ensimmäisellä kertaa, voit tehdä päätytaitoksen myös tässä vaiheessa :) Seuraavaksi ompele päädyt ja pitkä avonainen sivu suoralla ompeleella, mahdollisimman läheltä reunaa.


Kiinnitä toiseen päähän tutin pidike ja toiseen päähän solki. Ompele edestakaisompeleella, jotta syntynyt nauha kestää vetoa.






Nyt ketju on valmis. Näin tehden saa ainakin persoonallisen ketjun. On helppo ja mukava tehdä, joten voi valmistaa vaikka joka asusteeseen omansa :)


3 kommenttia:

  1. Kannattaa huomioida, että tuttiketjun pituudessa on olemassa laillinen standardi mitta mitä pitempi se ei saa olla.

    VastaaPoista
  2. missä vaiheessa tuttiketjun päät siis kuuluu taittaa ja silittää? ohje oli hyvin selkeä, mutta itse en ymmärtänyt tuota kohtaa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuttiketjun päiden taiito ja silitys kannattaa tehdä siis ihan ensimmäiseksi, heti kun on leikannut kankaan. Mutta ehtii tarvittaessa myös myöhemminkin, jos on yhtä unohtelevainen kuin minä :)

      Poista