maanantai 11. kesäkuuta 2012

Valokuva kankaalle helposti ja edullisesti


Jokunen vuosi sitten erään käsityökurssin yhteydessä kuulin tekniikasta jolla voisi siirtää valokuvia kankaalle mustesuihkutulostimen ja kalvojen avulla. Asia jäi silloin hautumaan, sillä meillä ei silloin ollut kuin lasertulostin. Asia tuli mieleen, kun mietin hyvää keinoa saada siirrettyä kuvia kankaalle. Niinpä päätin kokeilla. Ja yhden erehdyksen jälkeen sain kuin sainkin tekniikan onnistumaan.

Eli tarvitset mustesuihkutulostimen, kyseiselle tulostimelle tarkoitettuja piirtoheitinkalvoja, painoemulsiota (saa askartelukaupoista tai suoraan EMO:lta) ja vaaleaa kangasta.

Valitse haluamasi kuva. Samalle kalvolle voit tulostaa niin monta kuvaa kuin sille mahtuu. Tässä kokeilussa tulostin kaksi kuvaa, toisen värillisenä, toisen mustavalkoisena.


Aloita levittämällä painoemulsiota ohuesti kankaalle. Painoemulsio kiinnittää musteen (yhdessä silityksen kanssa), jolloin kuvasta tulee pesunkestävä.


Paina kevyesti talouspaperilla ylimääräinen emulsio pois.


Aseta kalvo kankaan päälle sopivaan kohtaan.


Aloita painelemalla kalvon päältä kevyesti, reunasta reunaan ja kaikkiin suuntiin. Jatka tätä niin kauan kunnes kaikki väri on irronnut kalvosta kankaaseen. Voit varovasti työn edetessä kurkata reunalta onko kaikki väri jo siirtynyt. Jos väriä on vielä kalvossa, jatka painelua / silittämistä kädelläsi. Mikäli jonkin kohdan väri ei ole kunnolla siirtynyt, voit helposti laskea kalvon takaisin ja silittää siitä kohdasta uudelleen. Poista lopuksi kalvo kokonaan.


Anna kankaan kuivua kunnolla. Mielellään seuraavaan päivään. Jos työllä on todellinen kiire, voit kuivattaa kangasta hiustenkuivaimella. Mutta muista kuivata tarpeeksi kaukaa, sillä kuivain puhaltaa todella kuumaa ilmaa. Lopuksi on tärkeää silittää kangas silitysraudalla. Se kiinnittää kankaan pesunkestäväksi. Valitse silityslämpötila kankaan mukaan. Mikäli kuva ei mielestäsi onnistunut, voit pestä sen ennen silitystä pois.

Halusin olla varma, että kuva pysyy koneessa pestäessä. Tässä testikuvani ennen pesua:


Ja sinne menivät kuvat 40 C pyykin joukkoon. Tässä vaiheessa itselläni oli hieman epävarma olo, että noinkohan kuvat pysyvät....


Mutta aivan samanmoisina kuvat tulivat pesusta! Tosin suoraan koneesta nostettuina mahdottoman ryppyisinä.


Ja sitten varoituksen sana. Aina täytyy epäonnistua, jotta voi joskus onnistua. Ensimmäisellä kerralla tulostin kuvan kalvon väärälle puolelle ja laitoin kankaalle todella reilusti emulsiota. Tuloksena todella taiteellinen versio kuvasta :)


Mutta rohkeasti kokeilemaan. Emulsio maksaa reilu neljä euroa pullo ja pullosta riittää kyllä todella pitkälle....

Kuvat liittyvät seuraavaan projektiini, jonka valmistuminen taitaa kestää hetken. Tässä esimakua....


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti