sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Neulottu pääsiäsikukko


Pääsiäinen on todella tulossa, ainakin neulomisten perusteella... Eilen illalla valmistui pääsiäiskukko. Näin vastaavanlaisen Ihana lehdessä, mutten viitsinyt yhden ohjeen vuoksi koko lehteä ostaa. Niinpä tein oman versioni. Olen tehnyt vastaavia tilkkutöinä.


Tarvitset kaksi samankokoista neliönmallista palaa. Käytin tässä lankana Dropsin Nepalia. Neuloin puikoilla nro 4, 20 silmukalla kaksi neliötä. Kokoa yhdella palalla on 11 cm x 11 cm.

Harjaosa on neulottu Alaska langasta seuraavasti:
1. Luo 10 ketjusilmukkaa (kjs).
2. Tee muodostuneeseen ketjuun toisesta silmukasta alkaen 9 kiinteää silmukkaa (ks). Loppuun 1 kjs. Käännä työ.
3. Tee kolmanteen silmukkaan ensimmäinen harjas seuraavasti: 1 puolipylväs, 3 pylvästä, 1 puolipylväs. Jatka loppukerros kiinteillä silmukoilla eli 7 ks. Tee loppuun 1 kjs ja käännä työ.
4. Tee kolmanteen silmukkaan alusta lukien yksi harjas ja tästä kolmanteen silmukkaan yksi harjas. Kiinnitä piilosilmukalla edellisellä kierroksella tehdyn harjaksen juureen. Katkaise lanka ja vedä silmukan läpi. Päättele langat.

Nokka on hieman epämääräinen viritys. Lankana on Novita Huopasta ja alkuun loin 4 kjs. Ensimmäisen kerroksen tein kiinteitä silmukoita ja seuraavilla kerroksilla kavensin niin, että lopulta jäljellä oli yksi silmukka.  Työssä on yhteensä 3 krs.

Nokan ja harjasosan voi yhtä hyvin leikata huovasta tai fleecestä.

Harjas ja nokka kiinnitetään palan kulmaan. Harjasosa kannattanee kiinnittää lähemmäs kulmaa, kuin kuvassa, mutta lähinnä makuasia miltä haluaa valmiin tuotoksen näyttävän. 


Sitten päälle toinen pala ja ommellaan neliön kolme sivua toisiinsa kiinni. 


Pyrstöksi virkkasin Dropsin Ice langasta n. 30 cm pätkän ketjusilmukoita ja kiinnitin ne kolmeksi "terälehdeksi" ompelulangalla. En millään jaksanut lähteä hakemaan yläkerrasta sopivan väristä lankaa, joten iloinen punainen ompelulanka pilkistää pyrstön alaosasta :) Pyrstöksi voisi myös kiinnittää askarteluhöyheniä tai tehdä kolmion mallisia paloja, kuten tilkkukukossa.


Ennen pyrstön kiinnittämistä ompelin helmet silmiksi ja täytin kukon vanulla. Sitten vain ylä ja alasauma kohdikkain, pyrstö kappaleiden väliin ja ommellaan kiinni.


Ja kukko on valmis. Hieman omanlaisensahan tämäkin kukko on, tekijänsä kaltainen :D Millainen kukko sinulta valmistuu?

2 kommenttia:

  1. Mahottoman söpö kukko :) Kiva kun jaat ohjeesi,laitan korvan taa! Minä en oo käsityölehtiä enää juurikaan ostanut kun netistä löytyy vaikka kuinka paljon ohjeita,ihan ilmaiseksi.No joo,kirjoihin kyllä sorrun edelleenkin :)

    VastaaPoista
  2. Kirjat ovat kyllä minunkin heikkouteni... Ja lehtiä on niin runsaasti jo ennestään, että olen asettanut itseni ostokieltoon :)

    VastaaPoista